Beperk je leven tot de essentie

.....en schrap al het andere!  - Leo Babauta, auteur van Focus!

5 Praktische tips voor meer focus
Net terug van vakantie puilt je mailbox waarschijnlijk uit, staan er allerlei overleggen in de planning en moet je ook nog aan de slag met die ene taak waar je voor je vakantie echt de energie niet meer voor had. Waar begin je dan? Hierbij wat praktische tips voor meer focus.

 1. Af en toe even offline werken
Een tijdje terug had ik vanwege een ADSL-storing geen internet. In eerste instantie baalde ik maar al snel merkte ik hoe heerlijk rustig het was. Ik realiseerde mij hoe vaak ik mij eigenlijk laat afleiden door binnenkomende mail, facebook, linkedin, etc Vooral als ik met een lastige klus bezig ben is social media een zeer fijne afleiding, maar zo ineffectief. Het (opnieuw) opstarten met een taak kost je elke keer 5 tot 15 minuten. Dus een beetje focus is wel handig.

2. Knip je taken op in blokken van 1 uur
Als je even googled krijg je allerlei handige tips om meer te focussen. Zo heb je de pommodore techniek, ontwikkeld door Francesco Cirillo: al je taken opknippen in blokken van 1 uur ( als je concentratiespanne korter is maak je er 30 minuten van). Je zet een wekker en na elk blok neem je even een korte pauze. Op die manier maak je het voor jezelf veel overzichtelijker. Daarnaast dwingt het je ook om al je taken en acties eens op te schrijven en goed na te denken hoeveel tijd je aan elke taak wilt besteden.

3. Lees het boek Focus van Leo Babauta
Wat nog een stap verder gaat is het praktische boek Focus van Leo Babauta. Dit boek brengt je met eenvoudige oefeningen bij je essentie van het leven/werk. Pas als je die scherp hebt, kan je bepalen waar je tijd en energie in gaat steken om vervolgens te kijken welk taken bijdragen aan de essentie en welke niet. Als je het lastig vindt om focus aan te brengen is dat boekje zeker een aanrader.

4. Laat je toekomstbeeld je focus bepalen
Wat mij helpt als ik de focus weer even kwijt ben in mijn werk, is stil staan bij mijn toekomstbeeld over 5 jaar. Ik heb dit voor mezelf zo gedetailleerd mogelijk opgeschreven, hoe en waar ik woon, wie mijn klanten zijn, wat voor opdrachten ik heb, internationaal/nationaal, hoe mijn werkweek eruit ziet, met wie ik samenwerk, etc. Ik maak regelmatig een update. Bij het kwijtraken van mijn focus zet mijn toekomstbeeld mij weer op de rit. Van het lezen waar ik over 5 jaar wil staan krijg ik sowieso weer nieuwe energie. Daarnaast zet het mij weer op scherp of ik nog wel met de goede dingen bezig ben.

5. Beloon je zelf als je een taak hebt afgerond
Wat natuurlijk altijd goed helpt; jezelf belonen met iets heel leuks als je eindelijk die taak af hebt waar je al een hele week tegen aan zit te hikken! En ter relativering, want we hebben allemaal wel eens een mindere dag, bijgaand filmpje over uitstelgedrag.

Succes!
Sjoukje Bonekamp

 

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn