Geloven in eigen kunnen

`Of je nu gelooft of je iets kunt of niet, je hebt altijd gelijk`- Henry Ford

 

Een interessante column van Ben Tiggelaar in de NRC over geloven in eigen kunnen. Kort gezegd geeft hij aan dat iets nieuws leren begint met geloven dat je iets nieuws kán leren. Iemand die hierin gelooft richt zich op het leerproces waardoor hij kan groeien. Terwijl iemand die niet gelooft zich richt op het resultaat. De kans is vrij groot dat het resultaat niet meteen succesvol is en dat hij dus afhaakt. Juist daarom is het belangrijk om met eenvoudige taken te beginnen zodat je tijdens het leerproces succeservaringen op kan doen en daarmee je vertrouwen vergroot.  

Hoe herkenbaar! Sinds ik mijn vak als coach heb uitgebreid met een compleet nieuw vakgebied van interieurontwerper heb ik ook zeker momenten dat ik er niet in geloof dat ik mij dit vak ooit helemaal eigen ga maken. Af en toe vind ik het behoorlijk lastig om in een positie te zijn waarin ik zoveel moet leren en niet terug kan vallen op ruime ervaring & kennis. Ik staar mij dan blind op resultaten waar ik niet tevreden over ben. Ook gun ik mijzelf dan geen tijd voor het leerproces inclusief de kleine stappen, het vallen en weer opstaan én het stilstaan bij de successen waar ik op dat moment mijn zelfvertrouwen uit zou kunnen halen. Wat mij dan helpt is het besef dat ik autorijden ook niet in 1 dag heb geleerd. Dat relativeert enorm en stemt tot mildheid naar mezelf. Pas dan kan ik mij ook weer op mijn leerproces richten en kijken wat er niet goed ging en hoe ik dat de volgende keer anders kan doen.  

Daarnaast heb ik ook geleerd om hulp in te schakelen wanneer ik voel dat ik wegzak in een negatieve spiraal. Zo heb ik een fijne collega die mij helpt in herinnering te brengen wat ik allemaal al wel heb geleerd en bereikt. Zij wijst mij op de mooie projecten die ik al heb gedaan en de tevreden opdrachtgevers. Om vervolgens ook mee te kijken naar mijn leerproces. 

Het blindstaren op slechte resultaten is wat ik ook veel tegenkom als loopbaancoach. Onze cultuur is toch vooral gericht op wat er fout gaat en we staan nauwelijks stil bij de successen die we al wel hebben behaald. Laat staan dat we de successen met elkaar delen. Jammer, want hiermee motiveer je jezelf niet om te leren door fouten te mogen maken, daardoor te groeien en nog meer succes te behalen. 

Sjoukje Bonekamp

 

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn