Heb jij je oordeel snel klaar?

Posted by Henrieke van Diermen

Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst

We oordelen continue, op basis van wat we zien, horen en voelen. Maar al te vaak zitten we daarmee echter onszelf in de weg, door te snel te varen op ons eerste gevoel.
Het gevoel dat ons vertelt of iets goed is of niet. Dit oordeel is feitelijk niets meer dan onze mening. Een snel oordeel vormt zich vanuit ons eerste gevoel t.a.v. een situatie of persoon.
En dat gevoel komt voort uit ons onbewuste, opgebouwd vanuit onze ervaringen. We oordelen als natuurlijke reflex om situaties in te schatten. Gevaar of geen gevaar? Goed of kwaad?

Een situatie beoordelen is heel belangrijk en noodzakelijk in gevaarlijke situaties, situaties die om snelle beslissingen vragen. Moet je vechten of vluchten? Dit is de reflex van ons zogenaamde reptielenbrein, het oudste deel van onze hersenen.

Maar in het dagelijks leven oordelen we vaak veel te snel. In veel situaties helpt het om eerst je beeld te vormen door de situatie, een probleem of een persoon vanuit verschillende kanten te bekijken. Dat proces heet beeldvorming. Het helpt daarbij om anderen te vragen hoe ze er naar kijken of meer achtergrond informatie of kennis te vergaren. En na de beeldvorming vorm je je oordeel. 

Vaak denken we dat het beter is ons gevoel te volgen, want je gevoel vertelt je toch wel of iets goed of fout is? En als je dat snel doet ben je besluitvaardig. Dus er hoeft maar iets te gebeuren en de twitter timeline stroomt vol met oordelen. 
Wat we vaak vergeten is dat ons onbewuste gevormd is uit persoonlijke ervaringen uit het verleden. En als je je alleen baseert op eerdere ervaringen, beperk je jezelf en ontneem je jezelf de gelegenheid om nieuwe ervaringen op te bouwen. Ervaringen die je blik verruimen en die je laten ervaren dat bijvoorbeeld niet iedere hond bijt die je aait (als je ooit gebeten bent).
De social media en transparantie van informatie laten ons ook zien dat veel mensen hun oordeel over iets geven, en vaak al heel snel. 
Als je je oordeel uitstelt en je open en nieuwsgierig opstelt kun je voor mooie verrassingen komen te staan. Wat vind jij van motorrijders?
In bijgaand filmpje zie je hoe anderen dit inschatten.
Klik hier voor het filmpje

Laat je verrassen!
Henrieke van Diermen

Deel dit bericht

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn