Counseling

  • ik heb al langer last van iets dat mij belemmert te doen wat ik echt wil doen
  • ik heb nare dingen meegemaakt en wil ondersteuning dit goed te verwerken
  • ik voel me onrustig en heb al wat langer last van stress, malende gedachten en wil daar van af
  • ik heb al vaker geprobeerd iets te veranderen, maar het lukt maar niet
  • ik voel me vaak onbegrepen
  • ik voel me vaak somber en vraag me af wat de zin is van mijn leven
  • ik loop vast, ik kom er niet uit, ik weet het niet meer

Herkenbaar? Het zijn voorbeelden van onderwerpen waar counseling je heel goed bij kan helpen.
Counseling is een laagdrempelige vorm van begeleiding, waarbij met name wordt ingegaan op de emotionele aspecten van problemen en vragen. Het werkt goed bij problemen met een (lichte) psychosociale achtergrond zoals aanhoudende stress of een gevoel van niet gelukkig zijn. Ook onverwerkte lichte trauma’s kunnen goed behandeld worden met counseling. Voorbeelden van technieken die bewezen effectief zijn zijn bijvoorbeeld Imaginatie en integratieve ).

Hoe werkt counseling?

We vertalen je vraag naar concrete doelen.  Als je je vraag nog niet heel helder hebt is dit geen probleem, dan starten we daarmee.
De basis van counseling is bewustwording over het waarom, dit is namelijk de essentie bij het komen tot verandering.  Je wordt je bewust van wat jij nodig hebt en wat jou helpt. Van daaruit zet je vervolgstappen. Iedere sessie blikken we terug op wat je n.a.v. het voorgaande gesprek hebt gedaan, waarna we de benodigde vervolgstap zetten. Zodat je uiteindelijk je doel bereikt, weet hoe je dit hebt gedaan en hiermee zelf verder kunt.

Tijdens een intakegesprek bespreken we je vraag, waarna er een globale aanpak en inschatting van het aantal sessies wordt gemaakt.
De aanpak bestaat uit individuele gesprekken waarbij diverse oefeningen en technieken worden toegepast, passend bij jou en je specifieke vraag. Gedurende het traject bespreken we de voortgang.
Pas na het intakegesprek beslis je of je het traject start, want het is belangrijk dat je kunt ervaren of je vertrouwen hebt in het traject.


Is er iets waar je aan wilt werken? Eens ga je het doen, dus waarom niet nu. Neem gerust Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. op voor meer informatie of het maken van een afspraak.

Tarief
De aanpak is doelgericht en effectief. Daarmee zijn trajecten dus per definitie kortdurend. 
De kosten per gesprek van een uur bedragen € 110,- (vrij van BTW, particulier). 

Vergoeding van kosten
Een flink aantal verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van counseling vanuit het aanvullende pakket. Het opsturen van de factuur naar je verzekeraar is hiervoor vaak al voldoende. Voor meer informatie of ook jouw verzekeringspakket hierin voorziet kun je terecht bij je eigen verzekeraar.

Imaginatie

Iedereen beschikt over een eigen innerlijk, vaak symbolisch beeldenverhaal over de realiteit en de eigen ervaringen (ook de niet-verwerkte). Zowel onbewuste als bewuste herinneringen aan ervaringen worden in dit innerlijk beeldenverhaal gerepresenteerd. Inzichten, probleemoplossingen en nieuwe ideeen kunnen vanuit het onbewuste opkomen wanneer de bewuste hiervoor openstaat. Imaginatie kan worden toegepast met ogen open (waaktrance) en ogen gesloten (absorptietrance). De persoon is in beide gevallen wakker en alert, maar richt zich op een andere context, te weten de eigen binnenwereld in plaats van de buitenwereld. Door de aandacht naar binnen te richten komt men in contact met beelden die uit het onbewuste omhoog komen.

EMDR

EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing. Het is een kortdurende behandeling gericht op het hanteren van ingrijpende gebeurtenissen, verliezen of traumatische ervaringen. Door bilaterale auditieve- (u krijgt een koptelefoon op met tikjes) of visuele stimulatie (oogbewegingen) worden beide hersenhelften actief gestimuleerd en kunnen traumatische beelden en belemmerende zelfbeelden worden aangepakt. De ervaring leert dat klachten hierdoor verminderen en er meer rust ontstaat. EMDR is effectief gebleken bij traumatische ervaringen, ingrijpende gebeurtenissen, depressies, verliezen, fobieën en bij persoonlijkheidskenmerken / negatieve overtuigingen over jezelf. Meer informatie over EMDR.